ArtsSònica1314: Wata Trémulo F (català)

cartellRR4

(Versión en castellano).

El 22 de novembre a les 19:30 a l’Arts Santa Mònica, Román Ramón obren el cicle ArtsSònica1314: Músiques Visuals (entrada gratuïta). Més informació aquí.

Com a presentació del seu concert, algunes idees sobre Román Ramón.

El què trobo interessant de la música de Román Ramón és que és una música a través.

No és només que Román Ramón fan un ús honest de la tècnica –honest vol dir en aquest cas que no fan servir la seva manera de relacionar-se amb la tècnica per a instaurar un criteri d’adequació, de correcció o, encara pitjor, de coneixement; que fan un ús de la tècnica que deixa la música sola, desamparada.

No és només que fan un ús honest de la tècnica, sinó que no cometen l’estupidesa inherent a l’actitud honesta: quedar-se encantat. L’estupidesa inherent a l’honestedat tècnica del músic és que la seva música parla de la tècnica.

Però la manera com Román Ramón es relaciona amb la tècnica parla de la música. Diu: la música passa, es dóna a través.

Això té una lectura directa: el procediment que dóna lloc a la música de Román Ramón és un procediment per transformacions successives. Román Ramón no és una banda de rock, no perquè no toquin rock –no és aquesta obvietat el què estic dient, a més sí que toquen rock: escolteu Follar a Facerías, per exemple–, sinó perquè no fan un front davant del públic, per llençar-los conjuntament, coordinant les forces, una cosa: a la una, a les dos, a les…

Román Ramón, encara que de vegades es posin de cara al públic, són, en termes musicals, un triangle: cada vèrtex estira per la seva banda.

Però també té lectures més interessants, dues almenys.

La primera, que la música de Román Ramón passi a través diu que escoltar és confiar, posar-se en risc. Però no confiar en sentit moral, posar-se en risc en sentit moral, sinó jugar-se el cos realment. Passar a través vol dir penetrar, empassar. Vol dir fer moviments de rèptil, apretar, deixar anar. Vol dir estar brut, tenir coses dins que venen de fora.

La segona, que la música de Román Ramón es doni a través vol dir concretament que sona a través, sona englutida, entubada. No és un problema de fidelitat del mitjà pel qual passa: tot mitjà és un tub. I no és que la música digui: tot mitjà és un tub. La música diu moltes coses, però només parla de música. La musica de Román Ramón parla de música, i diu d’ella, mentre passa: estic passant a través.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s